В рамках ініціативи першої леді України Олени Зеленської щодо запровадження в Україні нових підходів до організації харчування в закладах освіти, надання інформаційної та методичної допомоги педагогічним працівникам і батькам з питань забезпечення якісною їжею дітей та учнівської молоді, формування в них навичок і культури здорового харчування, Міністерство освіти і науки України спільно з громадською організацією «Центр демократичних реформ і медіа» започатковує проєкт «Гайда на кухню», що реалізується IREX за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Проєкт «Гайда на кухню» реалізується з метою об’єднання українських школярів з різних областей України та сприяння взаємодії та спілкуванню через обмін кулінарними та культурними традиціями.
В інтерактивній карті представляється картографічна інформація, зміст якої дозволяє дізнатися про кулінарні особливості усіх областей України та містить різні рецепти, історії виникнення страв.
![](https://molod.volyn.ua/wp-content/uploads/2021/09/zobrazhennya_2021-09-29_162127-1024x501.png)
Нижче наведено текст зі сторінки проєкту «Гайда на кухню» з традиційними для Волинської області рецептами:
А що ви думали, що лобода – то бур’ян якийсь? Ось і ні! Хоча так, але все ж таки ні!
З цієї трави на Волині готували страву волок. Рвали молоде листячко лободи, відварювали, приправляли сіллю та перцем, цибулею та часником і шкварочками. І вуаля, страва готова! А головне — ніщо не пропадає під нашими ногами в ці буремні часи битви за екологію!
Але якщо хочеться трошки заморочитись, пропонуємо вам почаклувати над нуглями! Це такі кульки з тіста, відварені в воді. Можна їх обізвати галушками, але давайте галушки залишимо Полтавській області. А на Волині в нас нуглі!
Тісто ми замішуємо з картопляного пюре, муки та яєць. Катаємо з нього кульки і в підсолену воду! Відварили, а далі — на пательню смажити зі смальцем або салом. М-м-м, чуєте, як шкварчить? Чи то у вас зі шлунку лунають звуки? Якщо вже зовсім хочеться заморочитись, то можна начинити кульки грибами чи сиром.
А як залишиться трохи картопельки, то її можна подати гарніром до мазуриків — соковитих підсмажених ковбасок з індичого м’яса, сиру та вершкового масла. Це вам, звісно, не лобода, але теж має бути смачно!
Інтерактивна мапа доступна за посиланням: https://yml.com.ua/food-map