В рамках ініціативи першої леді України Олени Зеленської щодо запровадження в Україні нових підходів до організації харчування в закладах освіти, надання інформаційної та методичної допомоги педагогічним працівникам і батькам з питань забезпечення якісною їжею дітей та учнівської молоді, формування в них навичок і культури здорового харчування, Міністерство освіти і науки України спільно з громадською організацією «Центр демократичних реформ і медіа» започатковує проєкт «Гайда на кухню», що реалізується IREX за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Проєкт «Гайда на кухню» реалізується з метою об’єднання українських школярів з різних областей України та сприяння взаємодії та спілкуванню через обмін кулінарними та культурними традиціями.
В інтерактивній карті представляється картографічна інформація, зміст якої дозволяє дізнатися про кулінарні особливості усіх областей України та містить різні рецепти, історії виникнення страв.
Нижче наведено текст зі сторінки проєкту «Гайда на кухню» з традиційними для Волинської області рецептами:
А що ви думали, що лобода – то бур’ян якийсь? Ось і ні! Хоча так, але все ж таки ні!
З цієї трави на Волині готували страву волок. Рвали молоде листячко лободи, відварювали, приправляли сіллю та перцем, цибулею та часником і шкварочками. І вуаля, страва готова! А головне — ніщо не пропадає під нашими ногами в ці буремні часи битви за екологію!
Але якщо хочеться трошки заморочитись, пропонуємо вам почаклувати над нуглями! Це такі кульки з тіста, відварені в воді. Можна їх обізвати галушками, але давайте галушки залишимо Полтавській області. А на Волині в нас нуглі!
Тісто ми замішуємо з картопляного пюре, муки та яєць. Катаємо з нього кульки і в підсолену воду! Відварили, а далі — на пательню смажити зі смальцем або салом. М-м-м, чуєте, як шкварчить? Чи то у вас зі шлунку лунають звуки? Якщо вже зовсім хочеться заморочитись, то можна начинити кульки грибами чи сиром.
А як залишиться трохи картопельки, то її можна подати гарніром до мазуриків — соковитих підсмажених ковбасок з індичого м’яса, сиру та вершкового масла. Це вам, звісно, не лобода, але теж має бути смачно!
Інтерактивна мапа доступна за посиланням: https://yml.com.ua/food-map